تحولات لبنان و فلسطین

فولیک‌اسید یا ویتامین ب۹ یک ویتامین مهم است که باید به‌اندازه کافی از آن داشته باشید تا سلول‌ها و بافت‌هایتان خوب رشد کنند و مغزتان هم سالم بماند.

فولیک‌اسید برای خانم‌ها چه فوایدی دارد؟

فولیک‌اسید برای تقسیم سلولی و تولید DNA نیز لازم است. منابع غذایی گوناگونی هستند که فولیک‌اسید دارند مثل سبزیجات برگ‌دار مانند بروکلی و اسفناج، مرکبات، بنشن و حبوبات، آب گوجه‌فرنگی، موز، انواع ملون، قارچ، مارچوبه، بوقلمون، غلات غنی شده و انواعی دیگر از میوه‌ها و سبزی‌ها.
شما باید یک رژیم غذایی متعادل و متنوع داشته باشید و این بهترین راه برای تأمین فولیک‌اسید کافی برای بدن است تا سالم و قوی بمانید. در این مطلب به فواید فولیک‌اسید برای خانم‌ها اشاره شده است.
 

بارداری

برای خانم‌های باردار بسیار مهم است که به‌اندازه کافی فولیک‌اسید دریافت کنند. این فولیک‌اسید ضروری می‌تواند از طریق تغذیه یا مکمل به بدنشان برسد. خانم‌هایی که برای باردارشدن مشکل دارند شاید بهتر باشد مصرف فولیک‌اسید خود را افزایش دهند. ضمناً فولیک‌اسید می‌تواند جلوی برخی از نقص‌های مادرزادی جنین را بگیرد و به رشد بهتر او کمک کند. یک مادر باردار باید طی بارداری مکمل فولیک‌اسید مصرف کند؛ اما دوز مصرفی آن باید فقط توسط پزشک توصیه شود.
مصرف مکمل فولیک‌اسید طی بارداری کمک می‌کند جنین دچار نقص کانال عصبی، شکاف کام، کم‌وزنی حین تولد، رشد ناکافی، سقط‌جنین و تولد زودرس نشود. توصیه می‌شود خانم‌هایی که قصد باردارشدن دارند یا خانم‌هایی که در اولین سه ماه بارداری خود هستند، روزانه ۴۰۰ میکروگرم فولیک‌اسید مصرف کنند.
 

افسردگی

یک سری مطالعات نشان می‌دهند پایین‌بودن سطح فولیک‌اسید در بدن خانم‌ها با افسردگی ارتباط دارد. در واقع گفته می‌شود فولیک‌اسید می‌تواند به درمان اختلال افسردگی کمک کند. بیشتر مطالعات دریافته‌اند وقتی مکمل فولیک‌اسید همراه با داروهای ضدافسردگی مصرف می‌شود، نتیجه بهتری از درمان گرفته خواهد شد. فولیک‌اسید در کنار دیگر ویتامین‌های B کمک می‌کند هوموسیستئین که یک آمینواسید مرتبط با افسردگی است تجزیه شود.
تجزیه هوموسیستئین به تولید SAMe کمک می‌کند. SAMe یکی از سازه‌های سلول‌های مغز است. به همین دلیل گفته می‌شود افزایش مصرف فولیک‌اسید می‌تواند برای افرادی که دچار افسردگی هستند مفید باشد؛ چون پایین‌بودن سطح SAMe می‌تواند یکی از دلایل افسردگی به شمار برود. البته مصرف فولیک‌اسید با این هدف حتماً باید با مشورت پزشک معالج صورت بگیرد.


گوارش

خانم‌هایی که دچار مشکلات گوارشی هستند ممکن است به‌اندازه کافی فولیک‌اسید دریافت نکنند. فولیک‌اسید با همراهی ویتامین C و ویتامین B۱۲ به بدن در هضم و استفاده از پروتئین‌ها کمک می‌کند. این ویتامین می‌تواند مشکلات یبوست را تخفیف دهد و این کار را از طریق کمک به تشکیل اسیدهای گوارشی انجام می‌دهد. اگر اسیدهای گوارشی در بدن پایین باشند این احتمال وجود دارد درگیر یبوست شوید.
سرعت دادن به تولید اسیدهای گوارشی می‌تواند سرعت گوارش را بالا ببرد. وقتی این فرایند تسریع می‌شود می‌تواند مدفوع را در مسیر گوارش با سرعت بیشتری به جلو براند.
 

آکنه

آکنه ناشی از چربی‌ها و دیگر سمومی است که در زیر پوست گیر افتاده‌اند و نتیجه‌اش ظاهرشدن جوش و آکنه خواهد بود. این جوش‌ها ممکن است هر جایی از بدن ظاهر شوند؛ اما معمولاً در ناحیه صورت یا گردن دیده می‌شوند. آکنه می‌تواند اعتمادبه‌نفس شما را بگیرد و حتی باعث افسردگی شود. یکی از راه‌های پیشگیری از بروز جوش و آکنه، دریافت فولیک‌اسید کافی است.
فولیک‌اسید با همراهی آنتی‌اکسیدان‌های مهم دیگر می‌تواند به سلامت و زیبایی پوست کمک زیادی کند. البته اوردوز کردن در مصرف فولیک‌اسید می‌تواند پوست را خشک کند؛ بنابراین حتماً زیر نظر پزشک از مکمل فولیک‌اسید استفاده کنید.
 

سرطان

مطالعاتی نشان داده‌اند فولیک‌اسید شاید بتواند جلوی تقسیم برخی از سلول‌های سرطانی را بگیرد. در این مطالعات، مصرف مکمل فولیک‌اسید توانسته بود جلوی ابتلای بعضی از خانم‌ها به سرطان کولون، سرطان دهانه رحم و سرطان پانکراس را بگیرد. به‌علاوه کمبود فولیک‌اسید با سرطان سینه مرتبط است. خوب است بدانید نوشیدن الکل با افزایش ریسک سرطان سینه در خانم‌ها ارتباط دارد. وقتی یک خانم الکل می‌نوشد و فولیک‌اسید بدنش نیز کم است، ریسک سرطان سینه برای او بیشتر هم می‌شود. اما مصرف مکمل فولیک‌اسید می‌تواند این ریسک را کاهش دهد.
 

رشد موها

ریزش مو واقعاً ناخوشایند است. ریزش مو بخشی طبیعی از فرایند افزایش سن است؛ اما داشتن موهای سالم و قوی تا سال‌های سال می‌تواند با تغییر در رژیم غذایی و استفاده از مکمل امکان‌پذیر باشد. کلاژن پروتئینی است که برای رشد موها اهمیت دارد و باید به طور مرتب مصرف شود. فولیک‌اسید نیز برای سلامت موها ضرورت دارد. فولیک‌اسید از جهت رشد موها و کمک به بازسازی سلول‌های مرتبط با رشد موها نقش مهمی ایفا می‌کند.
اگر فولیک‌اسید کافی نداشته باشید ممکن است موهایتان زود سفید شوند و یا دچار ریزش مو شوید. کافی است فولیک‌اسید رژیم غذایی خود را بیشتر کنید یا با مشورت پزشک مکمل مصرف کنید تا ریشه موهایتان قوی شده و ریزششان کمتر شود.


افت عملکرد شناختی

معلوم شده میزان فولیک‌اسید بدن و افت عملکرد شناختی در افراد سالمند مرتبط است. مطالعه‌ای که در این مورد انجام شد نشان داد افرادی که به مدت سه سال روزانه ۸۰۰ میکروگرم فولیک‌اسید مصرف کرده بودند، عملکرد بهتری از جنبه سرعت پردازش، حافظه و روان بودن تکلم در تست‌های ادراکی و شناختی داشتند. مصرف مکمل فولیک‌اسید می‌تواند جلوی افت قدرت شنوایی در سالمندان را نیز بگیرد.
همچنین مکمل فولیک‌اسید می‌تواند از تباهی لکه زرد پیشگیری نماید که علت اصلی نابینایی در افراد بالای ۵۰ سال است. فولیک‌اسید مستقیماً با عملکرد مغز ارتباط دارد که به این معنی است که به کاهش افت حافظه کمک می‌کند و برای افرادی که دچار آلزایمر هستند مفید است. پس می‌توان نتیجه گرفت وقتی جوان هستید می‌توانید با مصرف منظم فولیک‌اسید از افت ادراک و شناختتان در سال‌های بعدی زندگی پیشگیری نمایید.


کم‌خونی

آنمی یا کم‌خونی این روزها مشکل خیلی از خانم‌هاست. خانم‌ها خیلی بیشتر از آقایان احتمال دارد دچار کم‌خونی شوند. اگر تمام مدت احساس خستگی می‌کنید و انگار تنبل شده‌اید؛ اما دلیلی برایش پیدا نمی‌کنید بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت شما را از جهت کم‌خونی بررسی کند. دیگر علائم کم‌خونی شامل درد در قفسه سینه، سردرد، تپش قلب و مشکل در تنفس می‌شود.
فولیک‌اسید و آهن هر دو نه‌تنها از آنمی پیشگیری می‌کنند؛ بلکه آن را درمان هم می‌کنند. آهن برای ساختن گلبول‌های قرمز لازم است و فولیک‌اسید و ویتامین B۱۲ برای قالب‌بندی گلبول‌های قرمز خون. پس مهم است که فولیک‌اسید کافی دریافت کنید. کم‌خونی در صورت عدم تشخیص و درمان می‌تواند دردسرساز شود و انواع مشکلات سلامتی را ایجاد نماید.
 

قاعدگی

از زمانی که یک دختربچه تبدیل به نوجوان می‌شود تا وقتی که به دهه چهل یا پنجاه زندگی‌اش می‌رسد هر ماه پریود می‌شود. بعضی از خانم‌ها پریودهای منظم دارند؛ اما عده‌ای دیگر که پریودهای نامنظم دارند اغلب دچار مشکلاتی در سیکل قاعدگی می‌شوند. بعضی از خانم‌ها طی پریود خون زیادی از دست می‌دهند و آنهایی که خونریزی‌های سنگین در پریود دارند، معمولاً در این روزها بیشتر احساس خستگی و ضعف می‌کنند و دلیلش می‌تواند کمبود آهن و فولیک‌اسید باشد.
برای بهبود این وضعیت خانم‌ها باید غذاهای سرشار از آهن و فولیک‌اسید بیشتر مصرف کنند. این کار کمک می‌کند برخی علائمی که طی سیکل قاعدگی وجود دارند کمتر شوند. اگر شما هم خونریزی‌های سنگین طی پریود دارید با پزشک در مورد مصرف مکمل مشورت کنید.
 

بیماری قلبی

فولیک‌اسید در ترکیب با ویتامین B۱۲ می‌تواند از چند طریق به سلامت قلب شما کمک کند. هر دوی این ویتامین‌ها برای کاهش احتمال لخته خون مفیدند. لخته‌های خون می‌توانند منجر به بیماری قلبی شوند. ضمناً فولیک‌اسید به تجزیهٔ هوموسیستئین کمک می‌کند. هوموسیستئین همان‌طور که گفتیم یک آمینواسید موجود در خون است. وقتی سطح هوموسیستئین بالا می‌رود می‌تواند ریسک بیماری قلبی را افزایش بدهد. وقتی فولیک‌اسید کافی در بدن وجود دارد به تجزیه این آمینو اسید کمک کرده و سطح آن را پایین نگه می‌دارد.
کاهش سطح هوموسیستئین می‌تواند ریسک بیماری قلبی را کاهش بدهد. وقتی رژیم غذایی شما به‌اندازه کافی فولیک‌اسید ندارد اغلب توصیه می‌شود روزانه ۴۰۰ میکروگرم فولیک‌اسید بخورید. افزودن ویتامین B۶ و ویتامین B۱۲ نیز کمک خواهد کرد سطح هوموسیستئین پایین بیاید.
 

کمک به سلامت پوست

با بالارفتن سن، پوست شل می‌شود و کشسانی خود را از دست می‌دهد. وقتی چنین اتفاقی می‌افتد ممکن است پوست دچار چین‌وچروک شود. یکی از راه‌های حفظ سلامت و شادابی پوست دریافت فولیک‌اسید بیشتر است. فولیک‌اسید نقش مهمی در کشسانی پوست دارد و کمک می‌کند پوست سفت بماند و جلوی افتادگی آن گرفته شود.
ضمناً فولیک‌اسید به درخشش پوست کمک می‌کند، چون رطوبت لازم برای پوست را تا حدودی فراهم می‌نماید. وقتی پوست به‌خوبی مرطوب است، سالم و سرحال به نظر می‌رسد. سالم و جوان به‌نظررسیدن به شما اعتمادبه‌نفس می‌دهد و باعث می‌شود احساس خوبی نسبت به خودتان داشته باشید.


پیشگیری از دیابت

خانم‌هایی که در معرض دیابت هستند باید بیشتر به تأمین فولیک‌اسید بدنشان اهمیت بدهند. خانم‌های بارداری که دچار دیابت بارداری می‌شوند بیشتر احتمال دارد بعداً به دیابت نوع دوم مبتلا شوند. به همین دلیل اگر سابقه دیابت بارداری دارید یا به شما گفته شده ریسک ابتلا به دیابت را دارید لازم است مطمئن شوید رژیم غذایی‌تان دارای فولیک‌اسید کافی است. فولیک‌اسید به کاهش چربی خون کمک می‌کند.
همان‌طور که گفتیم فولیک‌اسید به کاهش ریسک بیماری قلبی کمک می‌کند و این یکی از دلایلش است. بعلاوه وقتی چربی کمتری در خون خود دارید کمتر ممکن است چاق شوید. چاقی یکی از علت‌های اصلی دیابت نوع دوم است. به همین دلیل کاهش چربی خون می‌تواند ریسک دیابت را پایین بیاورد.
 

سلامت ذهنی و هیجانی

فولیک‌اسید از جهت عملکرد مناسب مغز خیلی اهمیت دارد و خصوصاً در سلامت ذهنی و هیجانی خانم‌ها نقش چشمگیری ایفا می‌کند. فولیک‌اسید مسئول تولید RNA و DNA است که ماده ژنتیک در بدن هستند. پس می‌بینید که دریافت فولیک‌اسید کافی از جهت سلامت ذهن و روانتان نیز مهم است.
وقتی فولیک‌اسید کافی در اختیار بدنتان قرار می‌دهید در کنار تمام فوایدی که گفتیم احساس بهتری نیز خواهید داشت. به هر صورت اگر فکر می‌کنید فولیک‌اسید کافی در رژیم غذایی شما وجود ندارد حتماً به پزشک مراجعه کرده و از او راهنمایی بخواهید.

منبع: تبیان

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.